1

1

Yavru Güvercin Nasıl Beslenir

Yavru Güvercin Nasıl Beslenir; Güvercin yavruları türlerine göre yaklaşık olarak 17-20 gün arasında yumurtadan çıkarlar. Yumurtadan çıkan yavruların ilk hafta gözleri kapalıdır. Farklı türlerde renkleri olan güvercin yavrularının yumurtadan çıktığında vücudundaki tüyler hav olarak adlandırılır, bunlar 3 hafta içinde dökülür ve yerlerine esas tüyler gelmeye başlar. Yavruların beslenmesinde en önemli gıdalardan biri güvercin sütü, halk arasındaki ismiyle ise kursak sütüdür. Güvercin sütü, anne güvercinin yumurtladıktan sonra beynindeki hipofiz bezinin harekete geçmesi ile oluşur. Hipofiz bezi harekete geçen güvercin bolca  prolaktin hormonu salgılayarak ''güvercin sütü'' üretir. Kursak çeperinden salgılanan bu besleyici maddenin bileşikleri memelilerdeki süte oldukça yakındır. Proteince çok zengindir ve yavru güvercinin gelişimi açısından büyük önem taşır. 

İlk haftanın ardından güvercin sütü yerini anne babanın kursağında ıslatılmış ''dane'' yeme bırakmaya başlar. Özellikle bu dönemde yavru güvercinin beslenmesine karışık muhabbet kuşu yemi katılması da gelişiminde pozitif etki sağlar. Özellikle bu dönemde anaç güvercinin beslenmesine daha çok dikkat edilmeli ve sabah akşam anaç güvercin yemlenmelidir. Yavrusuz döneme nazaran yemlenme süresi uzatılmalıdır. Çünkü anaç güvercinler önce yavrularının beslenmesine önem vermekte kendileri sonra beslenmektedir. Eğer anaç güvercinin beslenme süresi uzatılmazsa anaç güvercin yeterince beslenemeyecek ve bir süre sonra güçten düşecektir. Böyle bir durumda da yavru güvercinin gelişimi de yavaşlayacaktır. 

Çok sıcak günlerde yapılan besleme sırasında öğle vakti gibi güvercinlere su da verilmelidir. 

Yavru güvercinin beslenmesi sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik anaçların yavruya bakma güdüsünü canlı tutmaktır. 

Yavru güvercinler, yumurtadan çıktıktan sonraki 1 hafta içinde havları dökerek tüylenmeye başlar. Yavru güvercinler bu süre içerisinde künyelenmelidir. 15. günden itibaren yavru güvercin beslenirken yanına muhabbet kuşu karışımlarından oluşan bir yem kabı da koyulabilir. 21.günde ise yavru güvercinler yemlenmek için yemlenmeleri için yere bırakılabilir. Fakat bu yere bırakma sırasında güvercinler gözetilmelidir çünkü başka folluklara girebilen yavru güvercinler diğer anaçların saldırısına uğrayabilir. Tek başlarına yemlenmeye başlayan yavru güvercinler sürekli denetim altında tutulmalı, yeterli derecede su tüketip tüketmedikleri kontrol edilmelidir. Yemlendikten sonra su tüketmeyen yavruların gagası su kabına hafifçe yaklaştırılarak su içmeleri sağlanmalıdır. Bir süre sonra kendi kendilerine su içmeyi öğreneceklerdir. 

Anacı olmayan yavru güvercin beslenirken ise yavru yavru güvercinler için özel olarak üretilen vitaminlerden destek almak gerekir. ilk 1 ay kritik bir dönemdir çünkü anacı olmayan yavru güvercinlerin yaşaması çok zordur.