Taklacı güvercinler köken olarak Orta Asya’ya kadar uzanmaktadır. Rus tarihçiler de yaptıkları araştırmalarda Rus güvercinlerin soylarının Türk güvercin soylarından geldiğini belirtmişlerdir. Avrupa’ya sefer yapan atalarımızın taklacı güvercinleri yanlarına alıp oynattıkları bilinmektedir. Taklacı güvercinler kendi içinde ayrılmaktadır.
Mardin Taklacı Güvercini
Mardin taklacı güvercininde en önemli özellik diğer evde beslenen güvercin türlerinden daha iri olmasıdır. Mardin taklacı güvercininde tepe ve gül bulunmamaktadır. Fakat zamanla diğer türlerle karıştığından dolayı tepesi ve gülü olan türleri de karşımıza çıkmaktadır. Tepe bu türde baskın özellik olmasa da anne ve baba tepeli olursa yavru da tepeli olabilmektedir. Mardin taklacı güvercininin diğer türlerden ayrılan en önemli özelliği göğüs kafeslerinin farklı olmasıdır. Bu güvercinler alçaktan uçarlar ve saatlerce havada kalabilirler. Ayrıca tek başlarına uçmayı da severler.
Urfa Taklacı GüverciniUrfa taklacı güvercininin en önemli özelliği kanatlarının düşük olmasıdır. Bir başka ifadeyle kanatları kuyruklarının altındadır. Uçma şekli ve renk bakımından Mardin taklacı güverciniyle benzer özelliktedirler. Kafa şekli köşeli, alın kısmı dolgun görünümlüdür. Urfa taklacı güvercininde göğüs kısmında mora benzer bir renk vardır. Mardin taklacı güverciniyle arasındaki en önemli ve ayırıcı fark da budur. Zaman içerisinde diğer güvercin ırklarıyla karıştığı için saf olarak bulmak oldukça zordur. Saf olarak bulunabildiğinde ise çok değerli bir türdür.
Sivas Taklacı Güvercini
Sivas taklacı güvercini küçük başları ve ince gagalarıyla ünlüdür. Sivas taklacı güvercininde siyah, beyaz, mavi ve dumanlı renkler üzerinde kınalı diye bilinen renkler vardır. Miski, Çakmaklı ve Sabuni adları ülkemizin birçok bölgesinde kullanılır. Bu güvercin türünün Mardin ve Urfa taklacı güvercinlerinden önemli bir farkı uçmayı fazla sevmemeleridir. Çok alçaktan dalan Sivas taklacı güvercini daldığında ayağı yere değmeden kuyruğunu sürter ve takla atıp yükselir. Yükseldiği mesafe Mardin ve Urfa taklacısına göre daha kısa olsa da bu mesafede daha fazla takla atarlar.
Ankara Taklacı Güvercini
Ankara Taklacı Güvercini Türkiye’de beslenen en küçük evcil güvercinlerdir. Fiziksel olarak diğer türlerden daha küçüktür. Birçok farklı renge sahip olabilen bu türler genellikle kirli renklidirler. Kırmızı, portakal ve limonlarda güvercinlerin üstü kül rengi ile örtülü olur. Ankara taklacı güvercininin iyisinde kanatların ucu ve kuyruk saf beyaz değil, griye yakın bir beyaz tonunda olur. Ankara taklacı güvercini diğer taklacılara göre daha fazla takla atabilirler. Yükseldikleri mesafe kısa ama takla sayısı fazladır. Damarları iyi korunarak günümüze kadar saf olarak gelebilmiştir ve bunları bulabilmek mümkündür.
Antalya Taklacı Güvercini
Antalya taklacı güvercini zaman içerisinde diğer türden kuşlarla birleşmiş ve ortadan kalkmıştır. Dar göğüslü, uzun bacaklı ve uzun boyunludurlar. Gagaları kısa boyludur. Çok fazla çeşitte renkleri vardır ve genelde canlı renklerdir. Uçuş bakımından Urfa taklacı güvercinine benzediği söylenebilir. Bu türdeki güvercinler çok yükselerek ve yalnız uçmayı severler. Yükseklerde oyun oynarlar. Antalya taklacı güvercininden Antalya ve çevresinde bulunmaz. Suriye ve Irak’ta bu ırka rastlanabilir.