Dolapçı güvercin, ülkemizde çoğu bölgede dönek olarak ta anılan bir güvercin ırkıdır. Ancak Denizli şehrimizde bunlar dolapçı ve dönek olarak ayrılır. Dolapçı denilen güvercin ırkı döneklere göre daha kısa boylu ve kısa bacaklıdır. Döneklere göre daha dik duruşlu olurlar. Her renkte olabilen dolapçı ırkının gaga rengi de kuşun rengine göre değişebilir. Fakat siyah dolapçı güvercin beyaz ya da siyah gaga rengine sahip olabilir. Göz renkleri de her renkte olabilir. Erkekler her zaman kanatlarını kuyruklarının üzerinde taşır, dişilerde ise kuyruk altında taşıyanlar olabilir. Kuyruk sayısı genellikle 14 olurken, bazen 16 olabilir. Dolapçı güvercinde mutlaka kuyruk düzeni aranmaktadır. Özellikle kuyruk üstü yağ bezesi olmayan kuşlardan daha iyi sonuç alınacağı düşünülür. Sağlıkları yerinde olan dolapçılar, oldukça iyi bakıcıdır.
Dolapçı güvercin kümesine sadık olmalıBu güvercin ırkı iyi bir grup uçucusudur. Grup sadece bu güvercinlerden oluşursa, kümesin üzerinden ayrılmadan düzen içinde hafif dağılarak hızlı bir şekilde havaya yükselirler. Havada fazla dağılmadan uçarlar. Kanat atışları daha sert olur. İyi bir dolapçı güvercini kümesine sadık kalmalıdır. Ne kadar yüksekten uçuyor olsa da, kümesteki parıltıyı gördüğünde, hemen burun üzeri kanatları tam açık olarak spiraller çizip hızlı bir şekilde kümesin olduğu yere dalar. Spirallerin dar ve hızlı olması beğenilen bir durumdur. Bunlar seri dolap olarak tanımlanır. Spiralleri geniş olan ve yavaşça alçalanlar fırtıkçı olarak tanımlanır. Bunlar fazla beğenilmez. Bu ırklar kelebek dalışından daha seri şekilde ve hızlı bir dalış yaparak alçalır. Spiralleri takip ederek, açı ve yükseklik tercihi yapmazlar.
Dolapçı ırkı ürkek bir yapıya sahiptir. Yavrularını uçuşa alıştırma döneminde takip edilmeleri gerekir. Yavrular gruplarla birlikte alıştırılırsa, daha iyi uyum sağlarlar. Başka gruplarla çarpışmadan deneyim yaşayan yavrular güvenilir bir uçucu olur. Dolapçı güvercinin en beğenilen renkleri arasında yamalı, süt beyaz, akkuyruk ve çil bulunmaktadır.
Dolapçı güvercinlerinin yetiştirilmesi
Öncelikle kuşların barınağına özen gösterilmelidir. Yetersiz havalandırmadan kaçınılmalıdır. Soğuktan korunarak, kümeslerin havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Bu şekilde hava akımı ve nem kuşlara zarar verecektir. Özellikle tüneklere hava akımının gelmemesi gerekir. Havalandırma bacalarının olması da, dışkıdan kaynaklanan amonyak ve nemin atılmasını sağlar. Kümesler güney ve güneydoğuya bakarsa daha iyi olur. Kümesin altı beton olursa, yıkanarak dışkıların temizlenmesi de kolay olur. Altına kireç ve kuru kum karışımı da konuşabilir. Ancak bunun belirli zamanlarda değişimi sağlanmalıdır. Arzu edilirse kalın buğday sapı da altlık olarak kullanılabilir. Bunlar ıslandığında ve kirlendiğinde değiştirilmelidir. Kümesin büyüklüğü ise, içerdeki kuşların sayısına uygun olmalıdır. Çiftlerin kalacağı bölmelerin olması da gerekir. Her çifte yuvalık, her kuşa da tünek bulundurulmalıdır. Bölmelerde kuşlardan fazla tünek olmalıdır.
Dolapçı güvercinlerin kafeslerinde diğer türlerde olduğu gibi her zaman temiz su olmalı, karbonhidrat, protein, vitamin, yağ ve minerallerden zengin yemlerle beslenmeleri gerekir. Yemlerde olan danelerin çimlenme özelliğini kaybetmemesi gerekir. Yemlerin ölçüleri kuşların ağırlığına göre ayarlanmalı,, yavru döneminde daha fazla su ve yem verilmelidir.