1

1

Güvercin Folluk Yapımı

Güvercin Folluk YapımıFol kelime anlamı olarak yumurta, folluk ise yumurtalık  demektir.  Folluk, kümes içinde güvercinin kuluçkaya yatması için düzenlenen yumuşak otlarla samanlarla doldurulmuş, güvercinin sığabileceği büyüklükte kap ya da bölmedir. Bazı yetiştiriciler ot ve samanın çok dağılmasından şikayet ettiklerinden onlar yerine yumurta altına keçe koyabilmektedirler.. Yine de Posta güvercini gibi bir tür besliyorsanız güvercininiz keçeden rahatsız olacaktır. Hatta kendi yumurtlayacağı yeri kendi hazırlamak isteyecektir. Posta güvercini folluğu kendi hazırlayarak yumurtlamaya hazır hale gelir. 

Piyasa da hazır olarak satılan plastik ve tahtadan yapılmış folluklar bulunmaktadır güvercinler için özel olarak üretilmiş olan plastik follukların temizliği daha kolay gibi görünse de lastik kaplar özellikle de kışın yumurtanın sıcaklığını korumayı zorlaştıracaktır. Tabi hazır alınan folluğun üzerine keçe serilerek sıcaklığın sabit kalması kolayca sağlanabilir. Yine de Folluk yaparken  malzemenin tahta olmasına dikkat edilmelidir. Evde folluk yapmak isteyen arkadaşlar için pazardan alacakları limon kasaları da bu iş için ideal olabilir. Önemli olan çok lüks malzemeler kullanmak değil, güvercinlerin sağlığı için en iyi havalanan, rahatlıkla kuru kalması sağlanabilecek, temiz alanlar yaratmaktır.   

Folluklar yapılırken, güvercinin folluk üzerinde geçireceği zaman hesaba katılarak yumurtaya rahat rahat bakabileceği ölçülerde olmasına dikkat edilmelidir. En ideal yuva ölçüleri yaklaşık olarak 40 cm derinliğinde, 70 cm genişliğinde ve 40 cm eninde olmalıdır. Tabi bu ölçüler kişilere göre değişse de standart olarak kullanılan ölçüler 40x60x40 ile 40x70x40'tır. 


Bu ölçülere sahip bir yuvada bir çift güvercin bir çift yavru büyütürken 2 yumurtaya da rahatça bakabilir. Folluklar kümes içinde en güvenilir, ayak altından uzak, direk gün ışığı görmeyen, hafif loş bölgelere yerleştirilmelidir. Böylelikle güvercininiz kendini daha iyi hissedecektir. Güvercinleri folluklara alıştırmak için içine özendirici yumurtalar konulabilir. 

Yuvaların temizliği de hesaba katılarak yuvaların içine ızgara koyulmasında fayda vardır. Yuva altı ızgaralar güvercinlerin dışkı ile temasını keserek enfeksiyonların yayılmasında ve önlenmesinde önemli faktörlerden biridir. Yerden takriben 30 cm yüksekliğe koyulacak ızgaralar hem hava sirkülasyonunu sağlamaya yarar hem de tabanın sürekli kuru kalmasına yarar. 

Folluk içine doldurulan, ot ve samanlar ayda en az 1 defa değiştirilmelidir.