İspir güvercin, bu güvercin ırkı Mısır ülkesinin ulusal ırkı olarak bilinir. Güvercinlerin kırlangıca benzer bir yapısı vardır. Hem fiziksel yapıları hem de tüylerindeki desenlerle mükemmel bir güzelliğe sahip kuşlardır. Ülkemizde daha çok Güneydoğu bölgelerde yetiştirilen filo kuşları içinde yer alırlar. Yapısı ince narin bir görünümü verse de, gerçekte oldukça dayanıklı olurlar. İspir güvercinleri yükseklerde nokta denilebilecek yerlere kadar yükselerek uçabilme özelliğine sahiptir.
İspir güvercinlerinin özellikleriİspir güvercinlerinin gevşek tüy yapısı en belirgin özelliklerinden biridir. Daha çok taklası az olan ya da hiç olmayanlarda, kendine has kanat yapısı olduğundan, özellikle erkek olanlara tüneklerde görülebilir. Kuyrukları genellikle 12 tüyden meydana gelir. Nadiren 13-14 tüylü ispir güvercinleri de olur. Kuyruk üzeri tüm kuşlarda vardır. Kuşların kafa yapıları damara göre farklı olsa da, genellikle iri kafalı, uzunca gaga yapısı olan kuşlardır. Bu özellikleri olan güvercinler daha fazla tercih edilir. Çok az görülse de, arka tepe az bulunur. Arka tepesi külah biçiminde olur. İspir güvercinleri paçasız bir ırk olsa da, nadiren bilek üzerinde tüyler görülebilir. Bu yetiştiriciler için, istenmeyen özellikler arasındadır.
İspir güvercinlerinin uçuş tarzları kuvvetli olmakla birlikte, maraton ırkta olduğu gibi yavaş olur. Yelkenleme hareketleri olmaz. Uçarken enerjilerini tasarruflu kullanabilmeleri için yavaş uçmaları tercih edilse de, kanat çırpmadan rüzgarı kullanamazlar. Böyle hareket etmek isteyen kuşlar ise, filodan uzaklaştırılır. Bu ırkın iyileri tek uçuşu tercih eder. Uçuş sırasında filodan ayrılarak, tek uçarlar. Gözden kaybolarak, arada bir kendilerini gösterebilirler. İspir güvercinlerinin iyisi 4-8 saat arası uçar, üstün özellikleri olanlarda 8-11 saat uçarlar. Bu saatlerin diğer maraton ırklarındaki rekorlarla karşılaştırılmaması gerekir. Çünkü kuşlar tüm yıl uçurulmaz. Bazen kanatları ile kuyruk kesilerek, sadece yılda bir ay uçururlar.