1

1

Güvercin Kümesi

Güvercin kümesi ,belirli özellikler taşımalıdır. Burada bu konu ile ilgili bilgiler bulacaksınız.
Kümeslerde bakım yapma ve kümeslerde inşa sürecinde dikkat edilmesi gerekenler
Güvercin beslerken onlara sağlıklı bir yaşama alanı sağlama niyetinde iseniz öncelikle en önemli yaşama alanları olan barınaklarını son derece önemli bir biçimde hazırlamanız gereklidir. İmkanlarınız dahilinde en iyi malzeme ısı alışveriş oranı düşük olan malzemeleri tercih etmeniz gerek. Çünkü bu şekilde ekstradan izolasyon malzemesi kullanmanız gerekmez. Eğer bunlar için imkanım yok diyorsanız o zaman tahta malzeme kullanarak barınak yapmanız gerek, sonrada tahta barınağı karton parçaları ile iyice kapatıp sonra da kartonların üzerine naylon çekmeniz gerekecektir. Barınacakları kümes hazırlandıktan sonra kümesin nereye konumlandırılacağına karar verme aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır;
Kümesin bakımı: Güvercinlerinizin sağlıklı yetişmesi için yaşama ortamları rahat edebilecekleri şekilde olmalıdır.
Kümesin güneş ışığından fayda görmesi: Kümesin güneş ışığını en fazla alabileceği konum için doğu yönü seçilmelidir. Gün ışığı kuşlar için oldukça önemlidir. Ayrıca rüzgar esme yönü de dikkate alınmalıdır.

Havalandırma: Kümesin iç ortamında hava sirkülasyonu kesin olarak olması gereken bir durumdur. Kümeste hava sirkülasyonu için kümesin alt kısımlarında havalandırma delikleri açılmalıdır. Bu şekilde kümesin içinde hoş olmayan kokular oluşmaz, sürekli olarak hava değişimi meydana gelir. Bu aşamada dikkat edilecek nokta kuşlar için rahatsızlık verecek olan cereyan oluşmamasıdır. Havalandırma olmasının bir diğer önemli etkisi kümesin tabanının kuru kalmasını sağlamasıdır. Eğer taban ıslak kalırsa bakterilerin çoğalmaları için uygun bir ortam oluşur. Oluşan bakteriler güvercinler için solunum yolları hastalıkları başta olmak üzere bir çok sağlık sorunu oluşabilir. Hava sirkülasyonunun sağlıklı gerçekleşebilmesi için kümesin yerden 20-30 cm kadar yüksekte olması önemli bir ayrıntıdır. Çünkü tabandaki havalandırma delikleri ancak bu şekilde işlev görebilirler.
Yemleme: Kuşlar mümkün olduğunca yemlik kullanılarak kümes içinde beslenmelidir. Bu şekilde hasta güvercin varsa dışkıları yemlerden uzak tutulur. Ayrıca yabani kuşlar olan kumrular ve serçelerin taşıdıkları mikroplardan güvercinleri korumuş olursunuz.
Kümeslerin iç kısımları; 
Tabanda bulunacak ızgaralar:  Kümesin iç düzenlemesini yaparken benim düşünceme göre en mühim puan tabandır. Zemine kesinlikle ızgara inşa etmeliyiz. Bu ızgaraların ehemmiyetini kısacası sıralamak gerekirse;
1. Kuşlar dışkılarına basamayacakları için dışkılar ek olarak hızlı kurur, böylelikle hastalıklara neden olan bakteriler oluşmaz.
2. Zeminin devamlı kuru kalma olanağı sağlar .
3. Kuşlara kümes içerisinde yerde yem vermeyeceğiniz için hasta kuşların dışkılarında bulunan parazitler ve bakteriler öbür kuşlara bulaşmaz.

4. Kümeslerin temizliğini yaparken sizlere kolay olanağı sağlar .