1

1

Süs Güvercinleri

Süs Güvercinleri, Daha çok görsel özellikleri dolayısıyla yetiştirilen güvercin ırklarıdır. Çoğu melezleme ile üretilir. Kostüm kuşu olarak da bilinirler. Birçok türü vardır. Süs güvercinleri yetiştiriciliği Osmanlı'nın saray içinde de yaygın bir uğraş olmuştur.  Osmanlı sarayı, bir yandan Anadolu'nun yerli ırklarını geliştirirken bir yandan da komşu ülkelerden topladığı güvercinleri ıslah yoluna gitmiştir. Bugün Türkiye'de süs güvercini olarak da yetiştirilen 50 ırk kadar güvercin osmanlı sarayında geliştirilmiştir. 

Bu türlerden bazıları

Demkeş ırkı güvercinler; Eski kaynakların çoğunda adı geçen bir türdür. Evliya Çelebi,  1638'li yıllarda İstanbul'da Demkeş ırkı güvercinlerin yetiştirildiğini söylemektedir. Demkeşler bir form güvercinidir, Uçuş ve oyun için değil fiziksel güzellikleri ve güzel ötüşleri için yetiştirilirler. Bu güvercin türünün tüm ırkdaşlarının ayakları paçalıdır. Paçalar ''kamış paça'' denilen tarzda uzun olur. paçasızları olmaz. yine Demkeş'lerin tümü çift tepelidir. Tepesiz olanlarına rastlanmaz. Ötüşlerine ''Dem Çekme'' denir. 

Hünkari ırkı güvercinler; Bunlar yaklaşık 300 farklı ırkın melezleşmesi yoluyla geliştirilmiştir. 1840'lardan itibaren elçilerle diğer Avrupa krallarına hediye olarak gönderilmiştir. Bu şekilde Avrupa'ya oradan da Amerika'ya yayılmıştır. ''Oriantel frill'' yani ''Doğu Fırfırı'' olarak da bilinirler. İsimlerini göğüslerinde ''gül'' denilen  fırfırdan alırlar. Ülkemizde ''Hünkari'' olarak adlandırılmasının sebebi de Osmanlı sarayı dışında yetiştirilmesinin yasak olmasından kaynaklanır. Başları tepelidir, ayakları paçalıdır. Kanatları ve tüyleri birkaç rengi birlikte barındırır. Dantelli, Hareli ve Desenlidirler. Süs kuşu olduklarından çok fazla uçmazlar.

Mısıri ırkı güvercinler; Anadolu'ya Mısır'dan getirildiği için Mısıri adı verilmiştir ama bu Irkın kökeni Afrika'ya dayanmaktadır. Günümüzde saf kan Mısıri güvercin bulmak çok zordur çünkü Bulgar ve Macar ırkları ile çiftleştirilerek soyları bozulmuştur. Kısa bir gaga yapısına sahiptir. Gözleri kırmızı ve sarı tonları arasındadır. Göğüslerinde ''gül'' denilen fırfır bulunur. 

Amerikan Fantezi Güvercini; Mantolu ile Paçalı Sepet Kuyruk türlerinin çiftleştirilmesi ile elde edilmiş olan bir türdür. Ayakları paçalıdır. Tüm baş çevresini kaplayacak şekilde paltosu vardır.  Süs güvercini besleyenler için dikkat çekici kuşlardan biridir. 

Damascus ırkı güvercinler; Ülkemizde ''İstanbullu'' ya da ''Elagöz'' olarak bilinirler. Eski Mısır'da Bereket Tanrıçası ile resmedilmiştir. Eski Arabistan'da ''Muhammed'' denilmiştir. Kutsal olduğu inancı vardır. 1600'lü yıllarda Osmanlı Sarayında da yetiştirilmiştir. Gerdanlı (dewlap) ırklardan biridir. Gözlerinin büyüklüğü ve güzelliği ile dikkat çeker. Kısa ve kalın olan gagası siyah renklidir. Kökenine özgü genetik yapısını koruyan nadir ırklardandır. Renk yaması yoktur.