Güvercin kafesi, güvercin yetiştiriciliğinde kuşların sağlığının korunması amacıyla barındıkları kafeslere özel bir itina gösterilmelidir. Kafesler rastgele malzemelerle hazırlanmamalıdır. Güvercin kafesi güvercinlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Öncelikle kafeslerin yeteri derecede havalandırılması gerekir. Nemli ve soğuk hava akımının olacağı bir ortam güvercinlere zarar verir. Bu yüzden güvercin kafesinin bir tarafında hava alacakları bir havalandırma penceresi olmalıdır. Hava akımının tüneklere ve yuvalığa gelmemesine de dikkat edilmelidir. Hatta havalandırma bacası bulunmalıdır. Bu pencerelerin rüzgar tarafında olmaması gerekir. Kafesin yönü güneye ve güneydoğuya bakması bu sorunu çözer.
Kafeslerdeki altlıkGüvercin bakılacak kafeslerin altı beton olursa, temizliği daha kolay olur. Belirli aralıklarla kafesler yıkanarak temizlenebilir. Fakat güvercin yetiştiricileri bunu zaman aldığı için fazla tercih etmez. Bunun yerine kafesin altına kireç ve kuru kum konulabilir. Fakat bu malzemenin de arada bir değiştirilmesi gerekir. Bunun dışında ıslandığında ve kirlendiğinde değiştirilmek üzere, kalın buğday sapı kullanılabilir. Kafeslerin altında önemli olan temizliğin ve hijyenin sağlanmasıdır. Bunun için dışkıların temizlenmesi ve nemin ortadan kaldırılması gerekir. Bu etken güvercinlerin hastalıklardan korunmasına yardımcı olacaktır. Özellikle ishal, mantar ve solunum yolu hastalıklarından korunmaları için buna dikkat edilmelidir.
Kafeslerin büyüklüğü
Güvercin bakılacak kafesler içerdeki güvercinlerin sayısıyla orantılı şekilde büyük olmalıdır. Gereği gibi büyük olmayan kafeslerde hastalıklar, dölsüz yumurta sorunu yaşanabilir. Normalde 1 m3 kafes içinde bir çift güvercin bakılabilir. Fakat bunun yanında güvercinlerden alınacak yavru sayısını da dikkate almak gerekir. Kafesin birkaç bölme halinde kullanılması daha yararlıdır. Bu kuşlar hastalandığında çok faydalı olur. Yavruların yeme düşmesinden sonra da, ayrı bölmeler kolaylık sağlar. Bunun dışında kış geldiğinde çiftlerin ayrılması gerekeceğinden, kafeste birden fazla bölmenin olması avantaj sağlar. Bunu kafesin içinde bakacağınız güvercin sayısına ve çift sayısına göre ayarlayabilirsiniz.
Kafeslerin içindeki aksesuarlar
Anaçların olacağı bölmede çift sayısı kadar yuvalık, güvercin sayısı kadar da tünek olmalıdır. Yuvalıklar gereği kadar büyük olmalıdır. Bunun için kabul edilen büyüklük 70 cm X 40 cm X 40 cm olmalıdır. Bu şekilde güvercinleri yuvalığa alıştırmanızda kolay olur. Yuvalıklar yarıdan kapatılırsa, eşleştirme için faydalı olur. Erkeğin yuvaya alışmasından sonra, eşi olan dişi yuvalığın içine kapatılır. Erkek ise bu yarım kapatılan yeren yuvalığa girer ve çıkar. Bu dişinin erkeği dövmesini engeller. Üstelik çiftleşme daha kolay olur.
Güvercin kafesinde bulunan her bölmede, içerdeki güvercin sayısından daha fazla tünek olmalıdır. Tüneklerin sıralanışı hayvanların bunları kirletmemelerini sağlayacak şekilde olmalıdır. Tünekler bireysel olabileceği gibi, daha pratik olan tahtalarda kullanılabilir. 7 cm genişliğinde olan tahtalar ve kuşların her biri için 30 cm aralıklı olarak bölünen çerçeve kullanılabilir.
Güvercin kafeslerinde bulunan yemlikler ve suluklar düzgün yerlere yerleştirilmeli ve dışkıdan pislenmelerine engel olunmalıdır. Kolayca alınıp temizlenecek pratik yemlikler ve suluklar kullanılmalıdır.