1

1

Güvercin Cinsleri

Güvercin Cinsleri, Güvercin Türkiye'de ve tüm dünya ülkelerinde cinsleri olan ve her ülkenin kendine has cinsi olan bir kuş türüdür. Güvercinler yetiştiricileri tarafından özenle sahiplenilen ve evcilleştirmeye uygun olan kuş türlerindendir. Her yörenin kendine ait bir güvercin cinsi vardır ve o güvercin o yöreye ait olarak cinsi yaşamına devam etmektedir. İklim şartları ve yaşanan hava koşulları ancak bu kadarına el verişi olmaktadır.
Güvercin cinsleri genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır: 
  • Azman güvercin cinsi: Aman güvercin kısa gagalı olan ve cinslerinin arasında Denizli'de yetişen bir güvercin türü olarak bilinir. Köşeli kafa yapısı, patlak ve çıkık gözler bu cinste olan güvercinlerde görünmez. Diğer cinslere göre daha uzun boylu, sivri uçlu kanat şekline sahip olan ve uçucu olan türlerdendir. 
  • Bağdat güvercin cinsi: Bizim ülkede bu kuşa bağdat, bağdadi, bağdadiye ve Bağdatlı da denilmektedir. Bu güvercin cinsi ırak kökenlidir ve o yörede yetişme göstermektedir. Günümüzde ise bu cinsten olan güvercinler doğu ve güneydoğu bölgesinde yetiştirilmektedir. Tabi ki eskiye oranla günümüzde bu cinsin sayısı oldukça azdır. Yani nesli tükenmekte olup bu güvercinlerin korunması amaçlanmaktadır. Dünyada ve özellikle de Avrupa ülkelerinde bu güvercin türünün bir çok cinsi bulunmaktadır. Ülkemizde bağdat'da yetişmekte olan güvercinlerde kan bağı hariç hiçbir farkları yoktur. Bağdat güvercinleri daha çok Suriye Bağdatlarına benzerlik göstermektedir. Bu kuşlar bir yere yuva yaptıktan sonra başka bir yere yuva yapmaları imkansızdır. Aradan yıllar geçse de bu güvercinler ilk yuvasına geri dönmektedir. Bu güvercinin Osmanlı topraklarına katılması kanuni döneminde gerçekleşmiştir.
  • Bango güvercin cinsleri: Güvercin soylarından olan bu güvercin çok geniş kapsamlı bir türdür. Bu güvercin cinsi diğer güvercin cinslerine göre daha küçük olarak bilinmektedir. Bu güvercinin soyu 8. yüzyıla dayanmakta olup Afrika Kıt'ası üzerinden ülkemize gelmektedir. Bu güvercinin vücudu ve renkleri harika bir renk cümbüşü oluşturur. Bu güvercinin kafa yapısı oldukça büyük ve vücut orantısına, vücut genişliğine göre de kalın bir gaga yapısına sahiptir. Bu güvercinin ağız yapısı geniştir ve gagası toplu iğne başı şeklinde bir görünüm sergilemektedir. Gözler patlak patlak ve göz çevresi beyazdır. Bu kuşun göğsünde gül bulunur ve ayakları çıplak ve kısadır. Kırmızı, sarı, mavi, siyah olarak renkleri bulunmaktadır. Vücutları beyaz, kanat ve kuyrukları renklidir.
  • Ankut güvercin cinsleri: Ülkemizde bu güvercin gut, gud, kut gibi isimlerle bilinmektedir. Köken olarak orta Asya Türkmenistan kaynaklı olarak bilinen bu güvercinler, bizim yerli ırklarımız arasında olmakla birlikte, Türk insanlarının göç yapmaları ile tüm dünyaya yayılmışlardır. Bu cinsten güvercinler Orta Anadolu'dan, Rusya'ya ve Anadolu'nun içlerinden de Avrupa'ya kadar dağılma göstermişlerdir.

Güvercin cinsleri yukarıda belirtildiği gibi kendi aralarında ayrılmaktadır. Pek çok güvercin cinsi ülkemizde yetişme göstermektedir. Bundan dolayıdır ki bu güvercinlerin ıslahı yapılarak nesillerini devam ettirmeleri sağlanmaktadır. Aksi taktirde nesli tükenen bu güvercinlerin soylarının daha da bulunmayacağı bilinmektedir.